21 август 2008

Първи стъпки в програмирането с Python. част 2.В началото бе словото

Index:
1.Интродукция



2.В началото бе словото


Първо трябва да ви подготвим психически, после технически. В първата част ви подготвих психически(или ви обърках тотално, зависи от психиката ви), сега ще ви подготвя технически(всъщност няма, сами ще се подготвите)

Какво ви е необходимо за да програмирате? Текстов редактор, клавиатура и монитор.

Ако клавиатурата и мониторът могат да си останат тези които в момента имате пред екрана си, то редакторът е нещо различно. Ако сте като повечето хора, най вероятно живеете в къща с прозорци и имате pc с Windows. Което означава че операционната ви система няма нито свестни езици инсталирани с нея, нито свестни редактори за програмиране. Операционната ви система ви ПРЕЧИ да програмирате. Препоръчвам да я разкарате. Точно така, разкарайте уйндолса ако можете. В днешно време платформата е все по маловажна, ако не играете игри почти няма значение дали ползвате уйндолс, макинтош, линукс или BSD, дори и iPhone-а е сравнително сносен pc, който става за сърфиране и гледане на клипове и музика. Няма да ви казвам как да си инсталирате линукс, или как да научите линукс, всъщност няма да ви помагам в тази част, има мнооого такива туториъли и помощни сайтове на бг в нета, потърсете ги просто. А ако ви мързи, и имате малко излишни пари, купете си нов макинтош, много по добър от уйндолс, красив, елегантен, бърз и има свестни редактори и езици за него.

Ако ви мързи да си сменяте операционната система, или ако обичате уйндолс(хахаххаха), не се притеснявайте, пак може да програмирате, просто ще трябва да се борите с операционната си система. Първо си вземете свестен редактор. За уйндолс, понеже ме мързи да търся, най вероятно notepad++ ще свърши добра работа. В никакъв случай не ползвайте обикновенния notepad, или wordpad, или microsoft word. Това не са текстови редактори, а дяволът.

Ако сте на линукс или bsd, най- вероятно имате някакъв прост редактор, ако сте с gnome имате някакъв редактор там, а с kde имате kedit и kate. Може да ползвате тях, аз ползвам Vim, но него ако искате ще научите по късно. За мак-а вече се оправяйте сами, нямам кинти и не мога да си позволя мак :D

След като оправихме този малък проблем, сега да си изтеглите езика, на линукс или на макинтош имате python инсталиран по дифоулт. Но под уйндолс нямате нищо, нъцки, нищо! Трябва ви PYTHON. Теглите си програмата, инсталирате и отваряте интерпретатора. Ако сте под уйндолс трябва да отворите онази зла магическа програма command prompt от старт меню-то и да се научите как бачка. За сега обаче не ви трябва, просто си отворете старт менюто, дайте на python и отворете интерпретатора. Готово, вече сте в pyhon. Тук виждате нещо от сорта на:

>>>

Това е интерпретатора, той чака командите ви. Напишете 2+2 и вижте какво ще стане. Ок. Сега напишете:

print "I am stupid"


Браво, напредвате :D Напишете горния код във файл stupid.py и го отворете със интерпретатора. Как става това ли? Под линукс просто пишете в конзолата python stupid.py и наекрана трябва да се появи 'I am stupid', под уйндолс е същото, отворете comand promp-a и напишете напишете нещо от сорта на:

C:\python25\python stupid.py

това ако stupid.py е в папката вашите документи.(не съм сигурен, нямам уйндолс да проверя дали бачка)

Добре хлапе, до тук добре, ако си се справил де, ако не си, пробвай пак.

Очаквайте 3-та част

2 коментара:

Пререден каза...

Добре, съгласен съм. Радвам се, че Шумен не е само града на Галин Конана и Цецо кукуто. Още повече се радвам, че си се захванал с питонеца.

Само две поправки, активния питон е по-добър от нативния за боза. Така беше, когато за последно я ползвах и сега не се е променило.

Да препоръчваш нотпада ++ е добре, той е най-качествения безплатен дето съм виждал. Ама не схващам, защо по начало го предлагаш в добавка на цмд.ехе?! Пипон си има вградена средичка, която е доста прилична PyTk се казва и за новобранците е незаменима, обещавам, щото и аз бех така, само дето ползвах ръководството на Доганов. То навремето само нямаше друго.

А тая книжка от миналата година дето си чел не е лоша, но ме отказа да я купя, от втора страница дето видях прозорче на боза. Веднага я върнах на щанда в Пингвините.

Като си говорим за редактори, що за съвети даваш? Е добре може да не се почва с Ви Емакс, ама пред тези бози има и по-сносни. Например SciTe го има и за трите платформи и е далеч по-добър избор за програмист, от дивотий като Катето и ГЕдит.

Хайде със здраве и продължавай, предчувствам култова поредица. Вече пуснах обявление за нея в едно ГНУ/Линукс порталче.

Павел Пенев каза...

IDLE SUX и е супер грозно под linux, а аз понеже ползвам само vim, не знаех какви други редактори да предложа за по начинаещите освен тези с които идва k/ununtu по default :D А съм чувал за хора които пишат джава в MS Word :D Така че споко, kate въобще не е най лошия вариант, а е съвсем сносен, има си вградена конзола, синтактично оцветяване и свиване на кода, ако ще се учиш не ти трябва повече.