21 август 2008

Първи стъпки в програмирането с Python. част 1.Интродукция

1.Интродукция



Тук бях написал малко текстче за хората които искат да почнат да учат програмиране. Текста е малко общ и като цяло е зле написан, и пълен с правописни грешки, и има много излишна информация, която не е нужна, също така е във супер грозен wiki формат, да видим дали по добре форматирания блогер формат ще е по подходящ за новата статия :D

Тази поредица от блог постове е увод в програмирането, използвайки Python, като първи език, ако вече знаете други езици, има по подходящи туториъли, но може да прочетете и този, моя поне ще е забавен(до колкото мога)

В статията препоръчвам и други готини езици, например руби. Руби е супер може би дори по готин от python, и то само заради един човек който го използва. Това е _Why? Да това е името му :D така се пише. Той е автор на Why’s (Poignant) Guide to Ruby. Доста готина книга с рисунки за програмиране с руби. Тази серия от туториъли се стреми да направи забавен български туториъл за python. Едва ли ще имам комикси и едва ли съм толкова ненормален колкото _Why?(близко съм, но не съвсем), така че ако искате комикси в туториълът ви, минете на руби и се радвайте на картинките на _Why?(Ако бях на ваше място щях да избера руби, комиксите са яки).


След като ви дадох възможност да избирате, време е да започнем. Що е програмиране? Имам една стара книга за правещ 8 в която една от първите глави отговаря на този въпрос. Правец използва basic, език който е супер скапан, но когато излизат през 80-те тези малки компютри които могат да се поберат на бюрото ти, това е бил единствения език който са имали и с него много хлапета се учат да пишат игрички и програмки, защото е сравнително лесен. Та книгата отговаря по следния начин на въпроса "Що е програмиране?":

Що е програмиране?
Трудно е да се обясни. Най-сигурния начин човек да разбере що е "програмиране" е сам да се научи да програмира! С други думи - да напише програма, да я "въведе" в компютъра, да се убеди във верността и (отстранявайки допуснатите граматически и логически грешки)


Този текст е писан през 86-та година в книга издавана от ЦК на ДКМС народна младеж и просвета..дрън дрън дрън... Това е едно от най точните определения които съм чел. Процесът на програмиране представлява въвеждане на програма в компютър и отстраняването на грешките в нея. Това е всичко, това е основата. Ако сте родени 20 години по рано и сега бяхме 88-ма и имахте нов правец 8 пред вас и някаква книга за BASIC, най вероятно щяхте да бликате с ентусиазъм да се научите да програмирате. В днешно време обаче ентусиазмът да програмирате собствения си компютър е много по малък, ентусиазмът ви сега е да си намерите порно в нета или нещо от сорта. Програмите които ще пишете в първата година едва ли ще изпъкват с нещо особено, едва ли някой ще даде повече от половин стотинка за тях, едва ли ще бъдат красиви, или особено функционални, но ще бъдат забавни, ще навлезете в нов свят на невероятни възможности, изведнъж небето ще ви се стори много по ниско от обикновено и ще имате чувството че ако се протегнете ще може да хванете звездите.

Това чувство имат художниците, поетите и музикантите когато творят, това чувство имат и програмистите. Ние наричаме кода си 'красив' и 'грозен' не защото изглежда по определен начин, а защото мозъкът ни осмисля неговото значение като красиво или грозно, както и думите на дадена песен или поема, те не изглеждат грозно, но имат грозен смисъл, или съответно красив. Python доста често изглежда красиво, чисто визуално. Синтаксисът е много чист и спретнат, кара ви да пишете красив код. Преди да продължите, осъзнайте че програмистите не са учени, не са инженери, не са математици, те са поети, художници, архитекти, математиката, инженерството и науката са просто инструменти, както е четката в ръката на художника, или химикалката в ръката на поета. Като разберете че трябва да се стремите към красота, простота и чистота на изказа, а не научност и сложност, тогава ще сте готови да продължите. Програмите се пишат за хората, които ще ги четът, не за учителката ви по литература, така че няма нужда да използвате най- сложния възможен изказ. Трябва да пишете прост и разбираем код, един от белезите на красотата е простотата.

Сигурно се чудите защо тоя ненормалник пише само някъкви мета-физични глупости и кога ще почне с истинския код и истинското програмиране? Всичко с времето си скакалецо(ако не знаете в едно старо кунг фу шоу, учителя по кунг фу се обръща към ученикът си със "скакалецо") този първи пост е само началото. Днес ще напиша и втория пост, който ще е с истински код, но първия увод е това което трябва да прочетете задължително(ако четете това, най- вероятно вече сте го прочели де :D) Съветвам ви да го прочетете отново. Ако някой неща не са ви ясни, магията ще изчезне когато започнем да пишем код.

Няма коментари: