30 август 2008

Сайтовете за социални новини

Днес с помощта на великия голям брат Гугъл и неговия прекрасен инструмент Google Analytics видях че около 11% от трафикът към блога ми(да имам десетки хора които ме четат всеки ден) идва от сайта http://svejo.net. Проверих сайта и видях че това е Digg клонинг. Видях също така че е написан на Ruby on Rails. Хората които го правят със сигурност разбират от програмиране, сайтът е конструиран прилично, и изглежда имат успех. Разбира се аз едва ли ще ползвам тяхната услуга. Имам доста специфични изисквания към моите новинарски сайтове. Не ползвам Digg, и едва ли ще ползвам svejo.net поради една единствена причина: Съдържанието им! Аз съм прекалено Nerdcore Geeksta и повечето съдържание в тези сайтове е чист шум в моите очи(това има потенциала на култова фраза). Ето какво има на първата страница на svejo.net в този момент:

Сама няма да се оближе

Палави саудистки жени (14 снимки)

Феномен в Китай, откриха котка с крила


Това бяха просто по абсурдните имена на статии :D Аз съм техничар, имам нужда от технически новини, влизам в поддиректорията технологии:

Стоп на перверзните снимки с новия 3G iPhone


Телевизор-аквариум

Това за iPhone-а го знаех от мнооого отдавна, а това за телевизора аквариум не ме интересува особено, не гледам телевизия, и не харесвам риби, предпочитам влечуги. Общо взето нищо интересно, няколко новини за google и apple и нищо особено, което да ме заинтригува. На помощ идва reddit.com . Като идея е сщия, имате сайт в който хората постват линкове и ги гласуват на долу и на горе. Хората ги коментират и т.н. Какво е различното? В reddit също има абсурдни и тъпи статии, скучни политически новини и други неща които не ме интересуват, защото съм прекалено задръстен, ето какво обаче мога да правя с reddit, мога да си къстомизирам началната страница, да показва само новини от интересни sub-reddit-и като такива специализирани с определена технология или език, или такива за програмиране и технологии като цяло. Аз най вече си прекарвам времето в programming.reddit.com и python.reddit.com Новините са интересни и много, за разлика от голямото количество скучни и неорганизирани технологични новини в svejo.net, за digg не знам, но там не влизам. Reddit не е перфектен, има проблем със спама в коментарите, проблем с който slashdot и digg са известни, проблемът на редит е примерно в някоя статия за програмиране някой ще каже:

In Soviet Russia Meta-programing lisps you

и някой ще отговори

In Lisp Russia Meta-programming soviets you

и така докато не свършат комбинациите, когато се добавят нови думи и т.н. Не веднъж съм виждал такива поредици от простотии. Непоносимо е, и за това рядко чета коментарите в reddit.

Доста по приятно място за прекарване на свободното време е Hacker News. Сайтът създаден от небезизвестния предприемач, лисп хакер и есеист Paul Graham. Създателя на фирмата за seed инвестиции в млади уеб компании Y combinator, автор на 2 книги за Lisp и създател на един нов диалект на езика създава невероятния хакерски форум hacker news специално за хора които се интересуват от технологии и IT бизнес, всичко от нови езици и библиотеки, до новини за инвестиции и проекти. Сайтът има много прост дизайн, толкова прост, че чак е красив. Работи много просто, ако искаш да пуснеш линк към блог или статия или сайт го правиш, и хората го виждат и гласуват, коментират и т.н. Ако искаш да започнеш дискусия просто оставяш полето с линка празно и пишеш коментар. Системата за оценяване е много проста, ако имаш над 25 карма точки може да гласуваш и на долу мненията на съфорумците ти, ако спамят или ако не ги харесваш :D Те се движат на долу и избледняват. Ако харесваш някое мнение го гласуваш на горе и то излиза на пред. Простата идея на digg и reddit в този сайт е изпълнена перфектно, за сега нивото на коментарите е много високо. Поради причината че сайта е написан на Lisp от олд скуул Lisp програмист с две дебели книги в резюмето си, спамът е доста рядък. Paul Graham е създател на доста интересна технология за филтриране на спам, базирана на изкуствен интелект, в сайта му има есета на темата. Сайтът е достатъчно умен да филтрира повечето спам, а каквото не се филтрира бива изтрито от модератори, или гласувано на долу. Тайната на успехът на този сайт освен технологична е и културна. Като се концентрира най вече върху по хардкор технологичните си потребители, и не допуска политически или други тъпи новини, сайтът се пази от мейнстрийм влиянието и проблемите с масовия спам. Въпреки това сайтът не е елитарен, просто ако си 14 годишно спамерче в този сайт няма да и ти е интересно, както в digg или reddit, там не се допускат тежки огнени битки, въпреки че се случват интелигентни дискусии, които понякога прекаляват с остротата си. Сайтът не е Startup както digg, reddit или svejo.net, т.е. не му трябва да прави пари, за това може да си позволи да е скучен за масовия потребител на интернета, той е за програмисти и хора които си изкарват хляба с това, не за хора които си губят времето в блогосферата(като мен :D)

Ако някой от авторите на svejo.net или хората пряко свързани с неговата разработка четат това, продължавайте добрата работа. България има нужда от повече готини проекти и start-up-и, и ако искате да подобрите сайта си, така че да е по привлекателен за нас елитарните копеленца програмистите, погрижете се качеството на съдържанието ви в отделните категории да е по високо, поучете се от конкурентите си :D И благодаря за 15-те човека трафик. Нищо че bounce rate-а е 100% :D

Няма коментари: