18 август 2008

Python Blub ли е?

В ето това мнение в форума за информатика давам два линка към един блог, първия линк намерих във втория, а втория линк е от ето този пост:

Python is now Blub! Run!

Очевидно авторът се притеснява че python се е превърнал в Blub. За тези които не знаят какво е Blub, това е хипотетичен език измислен от Paul Graham в есето му Beating the Averages. На кратко Blub е средно мощен език, не е най мощния, но е по мощен и абстрактен от C да речем. Най- често този етикет се лепва върху езици като C++,Java,PHP,javascript,C#,VB и т.н. Нали се сещате? този обикновен език, който не е особено иновативен, няма странни екстри, синтаксисът е обикновен и най важното е че много посредствени програмисти го използват. Blub е винаги популярен, сред най популярните езици. Основна черта на Blub програмистите е че когато те гледат по слаби езици, разбират че са по слаби, как можеш да програмираш без екстра Х в този скапан език? Същия този програмист може да гледа колкото си иска даден по- мощен език от неговия, но така и няма да разбере какво е толкова специално за езикът, за него ще му се стрива просто някакъв странен синтаксис(примери: скобите и префиксния синтаксис на лисп са странни, но те помагат за мета-програмиране и дават огромна мощ в някой ситуации). Блъб програмистът смята Блъб за най добрия език, разбира се той осъзнава проблемите с езика си, и с удоволствие ги заобикаля с всевъзможни трикчета които е научил с опитът си, но не си и помисля че може би езикът му да е скапан, просто е добър за някой неща, и малко груб за други, но е мощен и върши добра работа. Това безспорно е така, а сега да се върнем на темата за Python. Python е мощен мулти-парадигмен език, с динамични типове и модерни екстри без коио модерните езици не могат. Езикът набира популярност и вече започват да се въдят и посредствени програмисти които да го използват. Според авторът Python се превръща в Blub, защото го използват много хора. Популярността му расте с всеки изминал ден, Гугъл го използват в своя app Engine, и т.н.

Ето един интересен пост от уважавания от мен блогер Reginald Braithwaite:

Are we Blub programmers?

В него той обяснява че за да бъде един език Блъб, програмистът който го използва, трябва да бъде сляп за по мощните езици. Странния парадокс тук е че човекът който създава терминът Blub, Paul Graham е блъб програмист, защото за него Lisp е най мощния език, върхът на абстрактния континиум. Може да не четете горните два поста, но постът на Реджиналд задължително прочетете, след това прочетете и коментарите.

Аз ползвам python, знам Scheme и малко ruby, както и малко C. Scheme, Ruby и С в някой ситуации имат предимства пред python, той не е най мощния език в никакъв случай, Scheme е по мощен функционален език, има макроси и мета-програмирането е по лесно, също така е по чист език синтактично от python(ако не ви пречат скобите и префиксния синтаксис). Ruby е по мощен обектно ориентиран език, има някой готини екстри като блокове, и някой синтактични улеснения за някой ситуации които помагат, също така е по лесно да бъзикаш вътрешността на езика. С е...ам...Хайде да оставим това за друг път :D Според горния параграф, по определение аз не съм Blub програмист, защото не твърдя че python е най абстрактния и мощен език, за сметка на това съм убеден че е един от най удобните, има много умни хора които го използват и пишат библиотеки, има много добър синтаксис и приличен арсенал от екстри, също така се използва за такова разнообразие от приложения, и е удобен за почти всяко от тях. Той е истинско швейцарско ножче, не е най добрия нож, но едва ли ако ще ходиш в гората, ще си носиш комплекта швайсермайнермесер ножове за 200 евро от телешопинг :D С подарък ножица за разчленяване на птици :D

Така че според Реджиналд, python не е блъб, защото аз не съм блъб програмист, разбира се има много блъб python програмисти и те са доста настойчиви когато твърдят че езикът им е най добрия. Python със сигурност е по абстрактен от C++,java и php, и горе долу еквивалентен на руби, по слаб от лисп и хаскел, но си върши прекрасно работата, и е красив на всичкото от горе.

Няма коментари: