28 август 2008

Ексцентричност

Днес трябваше да пиша последната част от поредицата ми за Python която да покрие основния синтаксис и семантика на класовете и обектно ориентираното програмиране. Не познавам много тази област, също така не я харесвам достатъчно, но общо взето имам достатъчно познания за добър начален туториъл по ООП. Въпреки това не го написах днес и може би няма да го напиша утре, вероятно в други ден. Вместо това днес ще пиша за ексцентричността която доста често се проявява от много програмисти/артисти/учени.

Може би сте чували за Айнщайн, той се е плезил, държал се е ексцентрично с журналистите и с хората които се интересуват с него и е бил забавен човек общо взето, мислили са го за луд. Изглежда ли ви луд?



Ричард Фейнман е един от най известните физици на 20-ти век заедно с Айнщайн и Стивън Хопкингс са светата троица на физиката на 20-ти век. Той е бил известен с това че е свирил на барабани, имал е неописуемо чувство за хумор, и се е занимавал с разбиване на сейфове по времето на манхатанския проект, от чисто любопитство, не защото е бил немски шпионин, просто му е било забавно да чете свръх секретни документи до които няма достъп. Кажете ми че този човек ви изглежда нормален:



Ричард Столман, бащата на свободния сорс, идеологът на едно от най важните движения в софтуерната индустрия, философ, и гениален програмист. Също така фанатичен параноик, не ползва мобилни телефони за да не го следят, не ползва кредитни карти за да не го следят, не ползва безжичен интернет по същата причина, а и лаптопът му няма свободен драйвер за wi-fi картата му, също така този лаптоп е едно от най скъпите му притежания, той не ползва софтуер който не е свободен, въпреки че няма свястна свободна алтернатива за много типове софтуер, също така го мислят за луд. Нормален ли е според вас?



Линус Торвалдс, също толкова важен за свободния софтуер колкото Столман, не толкова луд, но все пак ексцентричен финландец от шведски произход с американско гражданство. Всеки който му е чел цитатите знае че той е арогантно копеле което не обича да си мери думите . Изглежда ли ви луд?





Стив Уозняк. Гениален програмист и инжинер, шегаджия и майтапчия, легенди се носят за номерата му и шегите му. Веднъж направил заглушител за TV сигнали и го използвал за да се майтапи с приятели, заглушавайки телевизора им и карайки ги за даемат странни пози за да се оправя картината. Веднъж направил това в университета си, но имало проблем и без малко да го хванат, някой човек излязъл от стаята, после успял да изключи заглушителя и друг поел вината му, веднъж напралим шокър с който да бие ток на хора които сядат на столове, а дру гпът в даскало сложил часовников механизъм в кутия която директора помислил за бомба, часовникът бил свързан към вратата на щафчето на някакъв ученик и когато директорът го отворил часовникът затиктакъл по бързо. Този човек създава модерната ни представа за PC, неговия apple I e може би първия персонален компютър със клавиатура и монитор, както сме свикнали да ги гледаме днес, преди това са били кутий с мигащи светлини и копчета. Този човек изглежда ли ви луд?




Всички тези са ексцентрични гений(ако някой ми прати hate mail за дето сравнявам Линус Торвалдс с Айнщайн да си гледа работата, няма да му отговарям!) Не всички ексцентричи в трудните науки са гений, но със сигурност повечето то тях са поне над средното. При програмистите това е най усезаемо. Цялата им култура е един майтап, скуката и рутината са зли, това е едно от основните твърдения в хакерската култура, или поне така казва ESR, още един ненормалник, този има оръжия(да, Ерик Реймандс е собственик на оръжие, и е защитник на правото си да го притежава, също така е нео-езичник) Стереотипния хакер има следните черти:

  • Непоносимост към рутинни и тривиални задачи, ако може ще ги избегне. Това включва чистене, спане, и в екстремни случаи ядене, също така документация, офис събрания, упражнения за изграждане на умения в колектив, и всякъкви други безсмислени инициативи измислеин от шефовете им за да повишат продуктивноста им, като ги отделят от работата им
  • Непоносимост към некомпетентност, очакват хората да са компетентни, повечето не си правят илюзията че хората трябва да разбират от тяхната област, но наистина се ядостав когато псевдо експерти в някоя област не си вършат работата както трябва, такива са най често хора от отдели маркетинг, и мениджмънт, както и повечето им шефове, и в най- лошите случаи и подчинените им. Много често се чудят защо всички около тях са толкова тъпи, въпреки че в повечето случаи хората не са тъпи, просто те са много умни, но от скромност не твърдят че са гений, с изключението на Линус Торвалдс. В много случаи самите те не знаят че те са по умните и за това просто предполагат че всички други са тъпи.
  • Непоносимост към образователната система. Много от тях са имали проблеми в даскало, ако са били късметлий и не са били тормозени от съучениците си в даскало, са били тормозени от скуката и некомпетентноста на много от даскалите си. Това е актуален проблем при мен. В много малко от часовете които имам в даскало се чувствам заинтересован от материала. Системата е изградена така че вместо да ме учи да върша нещо, ме учи да мина изпитите си и да вляза в университет, където евентуално ще бъда научен да върша някъква работа. Проблемът е че аз нямам проблем с тестовете, имам проблем с материала, много от нас са природно любопитни и искаме да учим, но когато такива нещастници които са смачкани от живота се опитват да преподават на бъдещите нещастници, които още не са смачкани от живота, за нас, тези с потенциал, които искаме да учим, не ни остава много за учене, и за това или се убочаваме сами, или не се убочаваме и спим. Като се замислиш че съм прекарал 11 години от които 9 месеца на година съм прекарвал по 20 дни в месеца затворен в стая, против волята ми, принуждаван да правя неща които не искам. Със сигурност има по добър подход към образованието. Много хакери израстват подозрителин към образователната система(дори в страни къдено не е скапана) и това е оправдано, тя не им е помогнала, а ги е принужавала да търсят свои решения на проблемите си, за да я заобикалят.
  • Непоносимост към авторитетни личности. Ако сте мениджър и имате гениален програмист, който очевидно не е в час с политиката на фирмата ви и отказва да се впише в колектива ви, не разбира идеите ви и изискванията ви, отрязва предложенията ви като ненужни, и не ви харесва като цяло, това е защото повечето хакери са подозрителни към личности с власт, било то политици, държавни служители или шефове. Опитът и инстинктът им им казва че хората на чело на групи в повечето случаи са случайни некадърници, този опит идва най-вече от даскалото. Разбира се хакерите са много индивидуалистични хора и не приемат добре заповеди, препоръките са препоръчителни и дори тогава има риск да бъдете отрязан като некомпетентен(Искам да апишеш интерфейс за новото API, използвайки VB). Много често хора като тези ще изказват радикални политически идеи, които вие не бихте посмели да изречете на глас. Много от обществено приетите идеи, като например евро-интеграция и евро-атлантически ценности, за тях са кухи думи, зад които се крие думата още бумаища за попълване. В българия това не е проблем, има много хора които изказват такива мнения, но опитайте да кажете в америка че ако не е бил арабския свят, днес античните гръцки текстове на които се радваме нямаше да ги има, заради дядовците на европейците които а ги горили с кеф. Чака ви пътешествие до Гуантанамо
  • Остър език и незачитане на етикет. Истинския хакер няма да се притеснява да извади злия си език и да наплюе нещо което не харесва. Това води до много лоши неща, и последствията са очевидни, Slashdot,Digg, reddit, тези сайтове са бойни полета, и хокусът от технологични дискусий се е отместил към свещенни войни. Зед Шоу е добър пример тук, думата fukin' се среща доста често в блога му, той ведъж много брутално нахрани цялата Ruby on Rails общност наричайки ги гето, и обяснявайки колко некомпетентни некадърници са повечето хора в Rails обществото(говори за високите етажи). Много често с острия си тон засяга много различни софтуерни продукти които не харесва, също така много фирми и хора които го дразнят. Най вече бизнес типове които си мислят че стават за лидери на технологични фирми, с които е работил. Този човек изгглежда ли ви луд?



  • Много хакери могат да бъдат определени като ренесансови хора. Освен с програмиране, се занимават и/или с музика, изобразително изкуство, електронно инжинерство, писателство, журналистика, други науки, други изкуства. Аз лично се занимавам очевидон и с блогерство, което и вид аматьорска журналистика, също така и си драскам разни карикатурки, и за известно време писах комикс, който малко съм занемарил, и може би ще възтановя в близко бъдеще. Също така съм меломан и мога да запоявам.
  • Социални трудности. Представете си човек на който даскалото му е изключително скучно, той е по умен от повечето си познати, интересува се от много по различни неща, не харесва властни личности, не понася скучни хора, и намира за скучно това което много други хора намират за интересно(телевизия, поп музика, офис сърания, маркетинг кампаний). Този човек не обича да чисти или да полага какъвто и да е излишен труд, той дори няма да си помисли нещо ако е ненужно. Такива хора със сигурност имат проблем в социалните кръгове. Много от тях се явяват един вид шутовете на компанията, те са шегаджий и е забавно да си около тях, въпреки че не разбирате хобитата им и намирате идеите им за странни, едва ли бихте искали такива хора да живеят в къщата ви, а в много случаи са ви неприятни заради арогантното им поведение. Много такива хора имат приятели, не много, но имат, за жалост винаги в по късен етап от живота им, когато за свободни от оковите на образователната система, която ги принуждава да седят в една стая с 20 случайни хора, които те не са избирали за свои познати. В повечето случаи приятелите са състуденти, или колеги, или просто хора от интернет които се интересуват от същите неща. Истината е че ние не сме пристрастени към интернетът защото сме болни наркомани които имаме нужда от помощ, просто обикновенните хора са скучни, а в интернетът има толкоав много хора които разбират мъката ни.

Този пост е вдъхновен от тези два други блог поста:

http://lispy.wordpress.com/2008/08/25/do-you-know-any-programmers-that-exhibit-these-personality-traits/


http://lispy.wordpress.com/2008/08/27/how-to-get-the-most-out-of-your-eccentric-programmergenius/

Няма коментари: