21 август 2008

Първи стъпки в програмирането с Python. част 3.Ю толкинг ту ми?

Index:
1.Интродукция
2.В началото бе словото


3.Ю толкинг ту ми?

Да на теб говоря, няма никой друг в стаята момче(или момиче, Интернет анонимност, сори :D). Ето как се говори с компютъра. Той е мноо тъп. Ама мноо. Мноо мноо мноо тъп. На него трябва да му казваш точно какво да прави, в точни инструкции наречени асембларен език. Това е почти машинен език, труден за разбиране от хората и труден за програмиране. Някогя всички програми са се писали на този точен език. По късно умните програмисти, понеже били мързеливи(това е факт, не си го измислям за да увелича хумора) и не скали да пишат толкова много код написали програма, която да превежда един нов език на машинен език. Сега можели да пишат кратки програми на новия език, създаден за хората, а понеже компютърът е тъп и не го разбира, имат програма която го превежда на машинен език. Умните програмисти обаче били още по мързеливи и не искали да да пишат код в новия език, той все още бил много дълъг и труден за писане, за това решили да създадат нов език, нови езици всъщност, много хора започнали да си пишат всевъзможни езици, използвайки асемблер или стария нов език, сред всички тези нови езици бил и Python. Благодарение на python, програмистите можели да пишат кратък и ясен код който се разбира лесно от тях, и който по късно може да се изпълнява от машината. Езикът е близък до човешкия и лесен за разбиране. Кажете ми какво прави следния код?

print ('shi' + 'she') * 5

Точно така, първо събира shi със she, образувайки shishe, след това го принтира 5 пъти на екрана. получава се:

shisheshisheshisheshisheshishe

Ако сложите един интервал след 'she' така че да стане 'she ' ще бъдат и разделени

print ('shi' + 'she ') * 5

shishe shishe shishe shishe shishe

Просто нали? Сега малко теория. print е оператор, той принтира неща на екрана. Това е лесно за разбиране. Сега да видим другите неща.

'i am stupid','shi','she','she ' са 3 различни думи. Думите в python се наримат string, на български се наричат низове. те са заобиколени от кавички, единични '' или двойни "", няма значение, важното е в един низ да няма от двете(по подробно ще обясня после). 'she' и 'she ' са различни низове, защото втория има интервал на края си. също така 'SHЕ' и 'she' са различни, т.е. има значение дали са големи или малки букви.

следват + и *, това са събиране и умножение. Те са по принцип за числа, но стават и за низове. Да речем:

'shi'+'she'

връща

'shishe'

а

'shi'*5

връща

'shishishishishi'

можем да ги комбинираме, но трябва да внимаваме:

('shi' + 'she') * 5

връща


shisheshisheshisheshisheshishe

скобите са там за да кажат че първо трябва да се съберат двете думи, и после да се умножат. иначе ще се получи това:

'shi' + 'she ' * 5

shi she she she she she

както виждате първо се извършва умножението(така ви учат в даскало нали?) и после събирането, и за това имаме едно 'shi' и 5 'she '-та

До тук добре, утре ще покрием по подробно основните видове данни като числа, думи и списъци. До утре скакалецо и неща шишето бъде с теб..хлъц...залита пиян

Няма коментари: