12 ноември 2008

Спрете IE6

Може би се досещате от характера на постовете ми че не съм особен фен на microsoft, въпреки това вече преминах през вманиачените си "анти" тинейджърски години и съм доста по толерантен, що се отнася до потребителските технологии. В последните години Майкрософт загубиха много от властта си, благодарение на уеб технологиите и нарастващата популярност на ubuntu и MacOSX. Но все още живеем в сянката на Internet Explorer 6. Причината е че браузърът е една от най важните програми в днешно време, но много хора още използват остарелия IE6, а той е на 7 години! Точно така, 7 годишна дупка между интернетът за който е създаден и интернетът който е днес. Преди 7 години Майкрософт бяха всевишни и можеха да си позволят да пробутат продукт като IE6, защото те диктуваха правилата, днес технологичния свят е много по децентрализиран и е пълно с алтернативи на всичко, но защо IE6 още съществува? Две причини:

1)Потребителите не го ъпдейтват. Не бихме могли да им се сърдим, по скоро трябва да ги съжаляваме. Тези хора се свързват проблемите си със сигурността със факта че използват остаряла технология. Те не са длъжни да разбират това, те са просто хора, невежи, но хора със живот. Ако не виждат полза, няма да ъпдейтнат браузърът си до 7-ма версия, и със сигурност няма да си го сменят със някой по добър. Това е подхранено и от провала на Виста, тази операционна система може да не е много по добра от ХП, но поне идва със IE7, което си е напредък.

2)Сайтовете го поддържат. Това също е разбираемо, защото ако не го поддържат, губят много потребители и съответно приходи. Радвам се че 60% от посетителите на този блог ползват firefox и само 25% IE, от тези 25, половината са със IE6, което е доста малко, но ако сайта ви има милиони посетители, ситуацията е различна, това са хиляди изгубени потребители, а като добавим и факта че блога ми не привлича толкова много типични IE6 потребители, за един комерсиален сайт ситуацията е съвсем различна.

Това е неспирен цикъл, от една страна потребителите няма да сменят браузърът си без причина, от друга страна сайтовете няма да им я дадат, защото те самите губят, въпреки че поддръжката на IE6 вероятно им струва доста усилия, особено ако използват доста от по модерните уеб технологии.

Опит да намерят решение на този проблем правят хората зад проекта Stop IE6. Сайтът се опитва да образова хората относно нуждата да ъпгрейднат браузърът си. За дизайнерите на сайтове също така са предоставени 2 скрипта с които могат да "накарат" потребителите на IE6 да преминат на IE7 или 8 или дори още по добре, на някой от алтернативните браузъри. Единия е толерантен и изкарва съобщение, което може да се игнорира, а другия е безмилостен и блокира достъпът на тези потребители с Интернет експлорер с версия под 7.

Всъщност забравих да спомена една причина поради която много потребители ползват IE6: нямат избор. В повечето училища инсталирането на софтуер е невъзможно и единствения браузър е IE6, същото се отнася за много офис машини, така че не бива да подхождаме едностранчиво към проблемите в технологията, те почти никога не са толкова прости.

Няма коментари: