12 октомври 2008

ViViVi редактора на звяра

Vim е страхотен редактор, както и предшественикът му Vi. До скоро се задоволявах само с начални познания с този редактор, но когато посегнах да редактирам текс със Kate, осъзнах че нещо не е наред. Не познавах редактора достатъчно добре за да го владея и като последствие, не можех да редактирам така ефективно, както мога със Kate. Но kate е подсладена вода, няма истинска мощ, освен няколко евтини калории. За това вчера се занимавах с бъзикане на .vimrc файла ми. Освен че се опитвах да разбера какво правят всичките тея работи(за щастие беще добе коментиран), си го модифицирах и сега съм сравнително доволен.

Днес цял ден чета една книга за Vim. Освен че я чета и изпробвам съветите, си записвам в едно тевтерче разни команди, имам си свестен cheat sheat, но е добре да записваш нещата с ръка, помага за запомнянето на нещата. Необходимо е човек да се потруди за да получи мощта на Vim, това не ви е подсладена вода.

Едно от основните усещания, което редактора оставя в теб, докато работиш, е това че ти си шефа, точно това усещане ме привлича и към Linux. Но за да си шефа, трябва и да си компетентен. Колкото повече се трудя сега, да науча трикчетата, толкова по малко ще се мъча после, когато редактирам, защото ще го правя ефективно и лесно.

Няма коментари: