31 юли 2008

Пикасо е почти прав

Днес попаднах на един страхотен цитат на Пикасо

Computers are useless. They can only give you answers.


Цитатът доста ми хареса поради две причини:

1. Пикасо е прав

2. Пикасо греши

Да поразсъждаваме малко над това. Пикасо е художник. Той разбира само от изкуство. Програмирането е изкуство, което означава че най- вероятно би могъл да го разбере ако се напъне. Но в същото време програмирането е и почти наука. Всъщност програмирането е половин изкуство, половин наука и половин арогантност от страна на програмиста. Пикасо е имал способностите да разбере първата и 3-тата половина(говорим за Пикасо, за това има 3 половини).


Пикасо е прав. Компютрите са там само за да ти дават отговори на въпросите които може да им зададеш. Ето я и интересната част, от къде знаеш как трябва да ги питаш? Това е изкуството, компютрите и софтуерът им са произведения на изкуството както и картините на Пикасо, те нямат собствено въображение, както и картините, те разчитат на създателите си за въображение.

Пикасо греши. След като компютрите и софтуера са изкуство, тогава те са толкова безполезни колкото и другите форми на изкуство. Каква е функцията на изкуството? То е човешки инструмент за комуникация, изкуството е начин да пресъздадеш идеите си в реалния свят и да ги разпространиш по някакъв начин сред хората. Звучи познато нали? Програмирането е същото нещо. Програмите са концентрирана човешка мисъл, освен ако не пишеш на асемблер, пишеш изкуство. Дори и писането на асемблер може да е изкуство, всеки който е чел историята за истинския програмист Мел знае това. Те са конструкции от идеи и въображение. Компютрите наистина са безполезни в този смисъл. Пикасо има предвид компютърът като инструмент, защото едва ли е разбирал толкова от програмиране за да знае какво е хардуера, без софтуер, както ние програмистите го разбираме. Картините на Пикасо не са безполезни, боята с която са нарисувани е безполезна, платното на което е нарисувано е безполезно, четките които са използвани са безполезни сами по себе си, те само ти дават отговор на въпроса "С какво да направя картината си". Но както казва Хал Абелсън "Компютърната наука не е наука, и не е за компютри" Всъщност компютърната наука е изкуство, и не е за компютри а за софтуер. В същия смисъл изобразителното изкуство може да се нарече наука за боята. Това не е така. Хардуерът е безполезен, защото когато го питаш нещо, той само може да ти отговори, но въпросът е важен, изкуството да задаваш въпроси на компютрите е изкуството на компютърната наука.

Няма коментари: